22 شهریور 1403
logo

مرکز تحقیقات اختلالات تنفسی حین خواب

دانشگاه علوم پزشکی تهران

پلی سومنوگرافی و سی پپ تیتراسیون(split night)

PSG یک تست چند پارامتری است که عملکرد تعدادی از ارگان ها و سیستم های بدن انسان را در خواب ضبط و ثبت می کند. EEG (نوار مغز)، EKG (نوارقلب)، EMG (نوار عضله)، EOG (نوار چشم)، جریان هوای تنفسی، تلاش تنفسی، درصد اشباع اکسیژن خون از اجزای معمول یک PSG محسوب می شوند. 
برای انجام تست PSG فرد باید یک شب را در آزمایشگاه خواب بخوابد. طول مدتی که فرد خواب است تعدادی الکترود (صفحات کوچک فلزی) و وسایل دیگر برای ضبط اطلاعات لازم به بیمار متصل می شود. علی رغم تغییر فضای خواب و اتصال تعداد زیادی الکترود و وسایل دیگر به بیماران، اکثر بیماران حتی بهتر از روزهای معمول در آزمایشگاه خواب، به خواب می روند. تنها تعداد اندکی از بیماران اظهار می کنند که نسبت به شرایط معمول خواب بدتری داشته اند. 
در این تست نوار عضله از یکی از عضلات پا برای ثبت حرکات پاها و همچنین از یکی از عضلات چانه برای اندازه گیری تون عضلانی کلی بدن گرفته می شود.

دستگاه سی پپ (CPAP) یک پمپ است که هوا را به طور مداوم از خلال یک ماسک به داخل مجرای تنفسی می دمد. فشار مربوطه را می توان برای دست یافتن به یک فشار ثابت مثبت، بر حسب شرایط و نیاز هر بیمار تنظیم کرد. به کار بردن فشار مثبت در حل مشکل بسته شدن مکرر راه های هوایی فوقانی مؤثر است. در ادامه تست خواب، مطالعه پپ تیتراسیون انجام می شود. مطالعه پپ تیتراسیون در طی یک شب بستری، به منظور درمان وقفه تنفسی حین خواب، تعیین نوع دستگاه مناسب فرد و یافتن مناسبترین تنظیمات انجام می شود.